Indianie jako pierwsi nauczyli się wytwarzać syrop klonowy już wiele setek lat temu. Zmiany klimatu, które postępują bardzo intensywnie sprawiły, że obecny czas na zbiory syropu klonowego zmniejszył się o około 10% w stosunku do jeszcze 40-50 lat temu. Bez specjalnych pomp obecnie ówcześni Indianie mogliby mieć problem ze zbiorami.
Jedynie w okresie wiosennym syrop klonowy może przemarzać w nocy i tajać za dnia. Dlatego też wiosna jest jedynym czasem zbioru złotych kropli. Jak się pobiera syrop? Producenci wiercą w pniach drzew małe otwory, przez które spływa płyn - niezbędny element amerykańskiego śniadaniowego menu.
Zmiany klimatu wpływają negatywnie na regularność tworzenia syropu klonowego. Mianowicie jeszcze około 50 lat temu czas ten był dłuższy i bardziej przewidywalny. Obecnie czas zbiorów skrócił się o kilka dni i rozpoczyna się średnio osiem dni wcześniej niż kiedyś, co sprawia, że uzyskuje się mniej soku.
Długość sezonu pozyskiwania cukru klonowego w Massachusetts to około 30 dni, gdzie około 50 lat temu czas zbiorów wynosił 35 dni.
Źródła: National Agricultural Statistics Service, University of Vermont
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz