2011/07/08

Syrop klonowy

Indianie jako pierwsi nauczyli się wytwarzać syrop klonowy już wiele setek lat temu. Zmiany klimatu, które postępują bardzo intensywnie sprawiły, że obecny czas na zbiory syropu klonowego zmniejszył się o około 10% w stosunku do jeszcze 40-50 lat temu. Bez specjalnych pomp obecnie ówcześni Indianie mogliby mieć problem ze zbiorami.
Jedynie w okresie wiosennym syrop klonowy może przemarzać w nocy i tajać za dnia. Dlatego też wiosna jest jedynym czasem zbioru złotych kropli. Jak się pobiera syrop? Producenci wiercą w pniach drzew małe otwory, przez które spływa płyn - niezbędny element amerykańskiego śniadaniowego menu.

Zmiany klimatu wpływają negatywnie na regularność tworzenia syropu klonowego. Mianowicie jeszcze około 50 lat temu czas ten był dłuższy i bardziej przewidywalny. Obecnie czas zbiorów skrócił się o kilka dni i rozpoczyna się średnio osiem dni wcześniej niż kiedyś, co sprawia, że uzyskuje się mniej soku.
Długość sezonu pozyskiwania cukru klonowego w Massachusetts to około 30 dni, gdzie około 50 lat temu czas zbiorów wynosił 35 dni.


Źródła: National Agricultural Statistics Service, University of Vermont


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz